Foodassion: Maa-artisokkakeitto ja karitsan paahtopaisti selleripyreellä, salvia-voiporkkanoilla ja mokkakastikkeella

Samettisen pehmeä maa-artisokkakeitto

Ainekset:

450 g maa-artisokkaa
2 perunaa
1 rkl sitruunamehua
2 valkosipulin kynttä
2 Knorr Fond ”du Chef” Vegetable -fondia
1 dl kermaa
1 kananmunan keltuainen
voita
mustapippuria ja suolaa myllystä
tuoretta timjamia
100 g pekaanipähkinöitä
1 pkt pekonia
tryffeliöljyä

Valmistusohje:

Kuori maa-artisokat ja perunat, lohko puoliksi ja laita kylmään veteen sitruunamehun kanssa sitä mukaa, kun saat mukulat kuorittua (näin estät maa-artisokan tummumisen).

Paista voissa kattilassa maa-artisokat ja perunat, ja lisää joukkoon karkeaksi silputtu valkosipuli. Lisää päälle vettä niin, että maa-artisokat ja perunat peittyvät. Lisää joukkoon kaksi Knorr Fond ”du Chef” Vegetable -fondia.

Keitä, kunnes maa-artisokat ja perunat ovat pehmeitä.

Maa-artisokkien ja perunoiden kypsyessä rouhi hieman pekaanipähkinöitä ja paahda hetki pannulla niin, että pähkinät saavat hieman väriä, mutta eivät pääse palamaan. Leikkaa pekonia pienemmiksi, noin sentin levyisiksi paloiksi ja paista pekonit rapeiksi pannulla.

Pekonin kannattaa paistamisen jälkeen antaa levätä hetki talouspaperin päällä, jotta rasvaa imeytyy paperiin ja pekonit jäävät rapeammiksi.

Kun kasvikset ovat kypsyneet kattilassa, kaada osa vedestä toiseen astiaan.

Soseuta sauvasekoittimella keitto tasaiseksi, lisää samalla kerma ja kananmunan keltuainen, sekä mausta suolalla ja pippurilla.
Mikäli keitto jää liian paksuksi, lisää hieman keitinvettä joukkoon.

Lisää lopuksi tuoretta timjamia.

Annostele keitto kulhoihin ja lisää päälle pähkinärouhetta ja pekonia.

Keittoon saa lisämakua myös maustamalla sitä muskottipähkinällä tai lisäämällä lopuksi muutaman tipan tryffeliöljyä keiton pinnalle.

Paahtopaisti, selleripyree, salvia-voiporkkanat ja mokkakastike

Ainekset:

Selleripyree:

400 g juuriselleriä
2 perunaa
puolikas Knorr Fond ”du Chef” Vegetable -fondi
valkosipulin kynsi
timjamin oksia
1 dl kuohukermaa
30 g voita

Salvia-voiporkkanat:

Nippu pikkuporkkanoita
20 g voita
Salvian lehtiä
1-2 tl ruokosokerisiirappia

Karitsan paahtopaisti:

Karitsan paahtopaistia (noin 150 g/syöjä)
Marinadiin lehtipersiljaa, timjamia, oliiviöljyä, valkosipulinkynsi, suolaa ja pippuria
Voita paistamiseen

Mokkakastike:

1 rkl Fariinisokeria
Valkosipulinkynsi
1 rkl balsamicoa
Knorr Fond ”du Chef” Rich Beef -fondi
3 dl vettä
1 espresso
1,5 dl kermaa
tuoretta timjamia

Valmistusohje:

Kuori ja paloittele selleri, perunat ja valkosipulin kynsi ja lisää ne kattilaan. Lisää kattilaan puolikas Knorr Fond ”du Chef” -fondi vettä niin että juurekset peittyvät ja keitä, kunnes juurekset ovat kypsiä. Kaada ¾  vedestä pois ja lisää joukkoon kuohukerma ja muutama timjaminoksa. Keitä hetki. Poista timjaminoksat, lisää voi ja soseuta sauvasekottimella.

Pese porkkanat ja pilko kahteen tai neljään osaan pitkittäin porkkanan koosta riippuen. Laita voi pannulle, kuumenna pannu ja lisää porkkanat, kun voi on ruskistunut hieman. Lisää joukkoon salvian lehdet ja ruokosokerisiirappi. Paista hetki niin, että salvian lehdet tummuvat hieman, mutta porkkanat pysyvät edelleen napakoina.

Lisää marinadin ainekset lihojen joukkoon. Ota karitsan paahtopaistit huoneen lämpöön noin 45 minuuttia ennen kypsennystä. Kuumenna pannulla voi ja lisää karitsan paahtopaistit pannulle. Paista noin 3-4 minuuttia per puoli paahtopaistin koosta riippuen. Anna paahtopaistien vetäytyä folion alla 10 minuuttia ennen leikkaamista.

Laita kattilaan fariinisokeria ja valkosipulinkynsi, kuumenna hetki ja lisää balsamico, sekä vesi ja Knorr Fond ”du Chef” -fondi. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes nesteestä on jäljellä noin puolet. Lisää espresso ja kerma, keitä hetki. Lisää lopuksi joukkoon timjaminlehtiä.

 

Blogi: Foodassion

FOND “DU CHEF” HERBS

FOND “DU CHEF” FISH

FOND “DU CHEF” CHICKEN

FOND “DU CHEF” BEEF

FOND “DU CHEF” RICH BEEF

FOND “DU CHEF” VEGETABLE

0 kommenttia

Kommentoi