Huvilaelämää ja mökkiruokaa: Paistetut muikut, yrttinen perunamuusi, kukkakaalivuoka ja tillikurkut

Paistetut muikut, yrttinen perunamuusi ja tillikurkut

Ainekset:

Paistetut muikut:

1 kg muikkuja tai silakoita
1 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
hiven valkopippuria myllystä
öljyä ja voita paistamiseen (Valion sitruunavoi)

Yrttinen perunamuusi:

1 kg jauhoisia perunoita
vettä ja suolaa keittämiseen
25 g voita (Valion sitruunavoi)
½ -1 annos Knorr Fond ”du Chef” Herbs
3-4 dl punaista maitoa

Hölskytyskurkut eli tillikurkut:

3 avomaankurkkua (tai 1 tavallinen kurkku)
nippu tilliä
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
3 rkl väkiviinaetikkaa

 

Valmistusohje:

Jos ostat kokonaisia tuoreita muikkuja tai silakoita, poista niistä pää ja sisälmykset. Huuhtele ja kuivaa. Kuorruta kalat ruisjauhoissa, joissa on suolaa ja valkopippuria mausteena. Paista muikut/silakat rauhallisesti öljy/voiseoksessa molemmin puolin, kunnes ne ovat kypsiä, noin 5-10 minuuttia riippuen kalojen koosta. Voi kannattaa sulattaa tilkassa öljyä, jotta saat parhaan paistotuloksen. Voit myös kokeilla muikkujen paistamiseen voin ja öljyn sijasta Flora Kokin Salaisuus kasvi- ja voiöljyseosta.

Kuori perunat ja keitä pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi pois kypsistä perunoista ja survo perunat. Laita survomisen yhteydessä voi ja Knorr annosliemi mukaan sulamaan kuumien perunoiden joukkoon. Lisää lämmitettyä maitoa, kunnes muusi on sopivan löysää. (Lämmitä maito vaikka mikrossa.)

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet kerroksittain kulhoon hienonnetun tillin, sokerin ja suolan kanssa. Pane kulhon kanneksi sopivan kokoinen lautanen ja ravistele salaattia voimakkaasti, jotta se mehustuu. Tai laita kaikki aineet rasiaan ja ravista hetki ja kaada kurkku-tilliseos kauniiseen kulhoon ja laita kylmään maustumaan. Maista kurkkujen etikkaisuutta ja lisää etikkaa maun mukaan. Anna maustua viileässä ennen tarjoilua. Hienonna vielä päälle runsaasti tilliä.

Huom. hölskytyskurkut kannattaa tehdä ensin jääkaappiin maustumaan ja aloittaa perunamuusin ja kukkakaalipaistoksen teko sen jälkeen. Paista muikut aivan viimeiseksi, jotta ne tulevat suoraan pannulta lautaselle. Näin ne ovat mukavan rapsakoita eivätkä pehmene liikaa, kuten joutuessaan seisomaan paiston jälkeen.

Gratinoitu kukkakaalivuoka ja valkokastike

Ainekset:

Gratinoitu kukkakaalivuoka:

1 iso kukkakaali
vettä ja merisuolaa

Valkokastike:

25 g Flora&Voi rasvaseosta
3 rkl vehnäjauhoja
4–5 dl punaista maitoa
½ -1 annos Knorr Fond ”du Chef” Kasvisannosfondia tai Yrttiannosfondia
hiven valkopippuria
maustepippuria
muskottipähkinää

Kuorrutus/gratiini:

150 g juustoraastetta
1-2 munaa

Valmistusohje:

Keitä kokonainen kukkakaali vähässä suolalla maustetussa vedessä, jos haluat gratinoida kokonaisen kukkakaalin. Jos haluat, voit pilkkoa kukkakaalin nuppuihin ja keittää sen paloina. Pilko varsi silloin kuutioihin, että se kypsyy samassa ajassa kuin nuput. Huom. keitä kukkakaali vain ”al dente” eli älä keitä läpikypsäksi, koska kypsyminen jatkuu vielä uunissa.

Kuumenna rasva kattilassa. Älä ruskista, kastikkeen pitää olla vaaleaa. Lisää jauhot heti kun rasva on sulanut ja kuohahtanut (vesi haihtunut). Anna seoksen kiehahtaa. Lisää kylmä maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Sekoita, kunnes kastike sakenee ja riittävästi nestettä on lisätty. Anna kastikkeen kiehua hiljaa 5-10 minuuttia. Mausta. Jäähdytä hieman. Sekoita valmiiseen kastikkeeseen hieman tuoretta rakuunaa, persiljaa ja/tai ruohosipulia.

Riko gratiinin munat kulhoon ja vatkaa niitä hieman, että munat rikkoontuvat. Lisää juustoraaste.

Kokoa kukkakaalivuoka:

Lado rasvatun uunivuoan pohjalle valutetut kukkakaalit. Kaada valkokastike päälle ja lopuksi juustoraaste-munaseos. Laita vuoka uuniin ja paista 175 asteessa 30 minuuttia tai kunnes kastike on hyytynyt ja gratiini on saanut hieman väriä.

Tarjoa ruoka alkuruokana, kevyenä lounaana (jolloin voit lisätä siihen kinkkusuikaleita tai nakkiviipaleita) tai pääruuan kasvislisukkeena. Myös lisäämällä valkokastikkeeseen 2 keitettyä munaa, saat ruokaisemman alkuruuan tai lounaan. Sekä kastikkeen että kukkakaalin voi keitellä jo edellisenä päivänä ja tehdä juusto-munaseoksen sitten, kun alkaa koota ruokaa paistettavaksi.

FOND “DU CHEF” HERBS

FOND “DU CHEF” FISH

FOND “DU CHEF” CHICKEN

FOND “DU CHEF” BEEF

FOND “DU CHEF” RICH BEEF

FOND “DU CHEF” VEGETABLE

0 kommenttia

Kommentoi