Kärähtäneet: Sadonkorjuupata mausteisella merguez-makkaralla sekä yrtti-pähkinäfocaccia

Kärähtäneet: Sadonkorjuupata mausteisella merguez-makkaralla sekä yrtti-pähkinäfocaccia

Sadonkorjuupata mausteisella merguez-makkaralla

4 henkilölle

Ainekset:

1 Knorr Fond ”du Chef” -kasvisfondi
n. 7 dl vettä
1 tl mustapippuria rouhittuna
1/2 tl jauhettua valkopippuria
2 tl kuivattua meiramia
2 sipulia
2 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
6 keskikokoista (kesä)perunaa
1 pieni varhaiskaali (tai 500 g kaalia)
1 paprika
3 nippusipulin vartta
1 tlk (285 g) isoja valkoisia papuja
400 g (kypsää) merguez-lammasmakkaraa
1/2 sitruunan mehu
(hyppysellinen suolaa)

öljyä ja / tai voita kasvisten kuullottamiseen

Valmistusohje:

Kiehauta vesi reilunkokoisessa kattilassa ja sekoita siihen kasvisfondi, mustapippuri, valkopippuri ja meirami. Jätä pienelle lämmölle. Veden kiehumista odotellessa pese ja kuutioi perunat. Kuori ja hienonna sipuli, valkosipuli ja porkkana ja kuullota niitä hetki paistinpannulla. Lisää perunat, porkkanat ja sipulit kattilaan ja anna porista edelleen rauhallisella lämmöllä.

Silppua kaali ja sipulinvarret, suikaloi paprika, ja kuullota niitäkin pieni hetki. Kaalin ei tarvitse kypsyä, vaan lähinnä saada vähän lisämehevyyttä ja makua pannusta. Mitä nuorempi kaali, sitä pikaisempi kuullotus. Lisää kuullotetut kasvikset kattilaan ja anna edelleen kypsyä pienellä lämmöllä.

Pilko lammasmakkara ja valuta pavut, ja lisää nekin kattilaan. Anna hautua, kunnes perunat ovat sopivan pehmeitä syötäväksi. Purista mukaan sitruunan mehu, tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Yrtti-pähkinäfocaccia

(n. 20 x 30 cm vuoallinen, tuplaamalla annoksen saa valmistettua ison, korkealaitaisen pellillisen)

Ainekset:

1/2 Knorr Fond ”du Chef” -yrttifondia
3,5 dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 rkl fariinisokeria
0,5 dl oliiviöljyä
pieni kourallinen saksanpähkinöitä kuorittuna ja rouhittuna
pieni nippu persiljaa silputtuna
pieni nippu basilikaa silputtuna
7 dl vehnäjauhoja

pinnalle:

0,5 dl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä puristettuna
muutama ripsaus sormisuolaa
kuorittuja saksanpähkinöitä (10-15 kpl)

lisäksi oliiviöljyä vuoan voiteluun.

Valmistusohje:

Kiehauta vesi ja sekoita siihen yrttifondi, anna sitten jäähtyä kädenlämpöiseksi. Murenna liemeen hiiva ja anna liueta. Sekoita sitten mukaan fariinisokeri, suola, oliiviöljy, rouhitut saksanpähkinät sekä persilja- ja basilikasilppu.

Lisää jauhot pari desiä kerrallaan samalla sekoittaen. Vaivaa taikinaa käsin tai koneella noin viisi minuuttia (minä käytin sähkövatkaimen taikinakoukkuja). Jätä lämpimään paikkaan liinan alle kohoamaan n. 30 minuutiksi.

Voitele leivinpaperi ja aseta se uunivuoan/pellin pohjalle. Jos käytät tarttumatonta vuokaa, ei leivinpaperia tarvita mutta itse vuoka kannattaa silti voidella. Kumoa taikina vuokaan ja levitä se käsin laitoja myöten. Anna jälleen kohota peitettynä n. 30 min. Leivän kohotessa sekoita keskenään pintaan tuleva valkosipuli sekä öljy.

Pistele sormella reikiä kohonneeseen leipään. Voitele pinta öljy-valkosipuliseoksella ja ripottele pintaan pähkinöitä sekä sormisuolaa. Paista 250-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes leivän pinta on saanut kauniin värin. Voitele pinta öljy-valkosipuliseoksella vielä kertaalleen, kun otat leivän uunista.

 

FOND “DU CHEF” HERBS

FOND “DU CHEF” FISH

FOND “DU CHEF” CHICKEN

FOND “DU CHEF” BEEF

FOND “DU CHEF” RICH BEEF

FOND “DU CHEF” VEGETABLE

0 kommenttia

Kommentoi