Mama Gastro: Munakoisorullat pähkinätäytteellä ja Khinkali-lihanyytit tomaatti-piparjuurikastikkeella

Munakoisorullat pähkinätäytteellä

Ainekset:

2 keskikokoista munakoisoa (n. 1 kg yhteensä)
70 g saksanpähkinöitä
2 keskikokoista sipulia hienonnettuna
1 valkosipulikynsi hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna ja siemenet poistettuna
1 tomaatti kuorittuna pieninä paloina
0,5 tl kanelia
1 annos Fond ”du Chef” Herbs -annosfondia
0,5 dl kiehuvaa vettä
1 rkl sherryviinietikkaa
2,5 dl hienonnettuja tuoreita yrttejä kuten esim. korianteri, lehtipersilja, basilika
hieman mustapippuria
suolaa
öljyä

Valmistusohje:

Leikkaa munakoisot pituussuunnassa puolen sentin viipaleiksi. Ripottele munakoisoviipaleiden päälle suolaa molemmin puoliin ja anna seisoa vähintään puoli tuntia, jonka jälkeen pyyhkäise hyvin munakoisoista esille tullut neste ja suola pois.

Levitä munakoisoviipaleet leivinpaperille vuoratulle pellille. Pirskota päälle hieman öljyä ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Paista munakoisot 225-asteisessa uunissa grillivastuksen alla n. 10 minuuttia kunnes ne ovat kauniin kullan värisiä. Käännä munakoisot paistoajan puolessa välissä. Munakoisot voi myös paistaa pannulla mutta silloin valmistaminen vie huomattavasti enemmän öljyä.

Jauha pähkinät hienoksi tahnaksi mielellään huhmarissa.

Lämmitä tilkka öljyä paistinpannulla ja lisää siihen hienonnettu sipuli. Paista sipulit pehmeiksi ja lisää joukkoon valkosipuli, chili ja kaneli. Paista pari minuuttia lisää. Lisää pannulle annos Fond ”du Chef” -fondia, kiehuvaa vettä, etikkaa ja tomaatit. Sekoita ja keitä muutaman minuutin verran. Lisää joukkoon jauhetut pähkinät ja yrtit.  Sekoita ja lämmitä seosta hieman. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Annostele jokaisen grillatun munakoisoviipaleen leveämmän päädyn päälle noin ruokalusikallisen pähkinätäytettä ja kääri munakoiso rullaksi.

Khinkali-lihanyytit tomaatti-piparjuurikastikkeella

Ainekset:

Lihatäyte:

500 g naudanjauhelihaa
200 g sipulia hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1,5 dl vettä
1 tl hienonnettua korianteria
1 tl hienonnettua juustokuminaa
suolaa ja reilusti mustapippuria

Taikina:

2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl turkkilaista jugurttia
vehnäjauhoja kaulimiseen

Tomaatti-piparjuurikastike:

1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl öljyä
70 g  tomaattisosetta
3 keskikokoista tomaattia pieninä paloina, kuorittuna
1 tl hienonnettua korianteria
1 annos Fond ”du Chef” Beef – annosfondia
3 dl vettä
1,5 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
1,5 dl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
2 tl sokeria
1,5 rkl punaviinietiikkaa
2 tl piparjuuritahnaa
mustapippuria

Valmistusohje:

Sekoita kaikki lihatäytteen ainekset keskenään ja tarkista maku. Anna vähän maustua jääkaapissa.

Sekoita kaikki ainekset yleiskoneessa tai käsin pehmeäksi taikinapalloksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa n. 20 minuuttia.
Kauli taikinasta yksitellen halkaisijaltaan n. 12cm leveitä ja paksuudeltaan n. 2 mm paksuisia lettuja. Voit myös kaulia isomman taikinalevyn ja ottaa siitä sopivan kokoisella pyöreällä muotilla pieniä lettuja.

Annostele jokaisen letun keskelle n. ruokalusikallinen lihatäytettä. Nosta taikinareunat ylös samalla hieman rypyttäen. Purista taikina ylhäällä tiivisti yhteen muodostaen pussukan muotoisen nyytin. Tiivistä taikina pyörittelemällä ylhäällä oleva nupukkaa yhteen suuntaan.

Keitä hieman suolattua vettä isossa kattilassa. Lisää kattilaan lihanyytit ja kypsennä n. 8-10 minuuttia.

Nosta valmiit khinkalit reikäkauhalla vedestä ja annostele lautasille. Khinkalit syödään käsin pitämällä nupukasta kiinni ja dippamalla mausteiseen kastikkeeseen. Ensimmäisellä puraisulla juodaan myös sisälle muodostunut lihaliemi.

Lämmitä pienessä kasarissa öljy. Paista siinä sipulit pehmeiksi, lisää joukkoon valkosipulit ja paista minuutin verran. Sekoita sipuleihin tomaattisose ja paista vielä pari minuuttia.

Kalttaa tomaatit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Lisää tomaatit kasariin ja mausta korianterilla Fond ”du Chef” Beef -fondilla, sokerilla ja punaviinietiikalla. Lisää joukkoon vesi.

Keitä kastiketta kannen alla pienellä lämmöllä 20 minuuttia. Lisää joukkoon tuoreet yrtit ja piparjuuritahna, mausta pippurilla ja keitä 5 minuuttia lisää. Tarkista maku.

Blogi: Mama Gastro

FOND “DU CHEF” HERBS

FOND “DU CHEF” FISH

FOND “DU CHEF” CHICKEN

FOND “DU CHEF” BEEF

FOND “DU CHEF” RICH BEEF

FOND “DU CHEF” VEGETABLE

0 kommenttia

Kommentoi